Wednesday, 24 July 2013

JIHAD DAN PUASA

PUASA BUKAN SEKADAR JIHAD NAFSU...

Hampir sebahagian besar kita lupa, bahkan mungkin tidak tahu, bahawa ibadah puasa ini difardhukan pada tahun diwajibkan berjihad kepada kaum muslimin iaitu dalam perang badar (Falsafah Ibadah Dalam Islam, Sayyid Muhamad Qutb). Puasa pada waktu itu merupakan sebahagian latihan ketenteraan yang memerlukan ketabahan dalam menanggung kesusahan dan menghadapi kesulitan. Latihan ini juga terlibat secara menyeluruh ke atas setiap muslim lelaki, perempuan, kanak-kanak dan orang tua.
Justeru, puasa bukanlah bulan untuk kita sentiasa berasa lemah badan, lemah jiwa, atau menjadi bulan untuk berehat dalam banyak perkara. 

Sebagai ummat Islam dalam sebuah negara Islam (pengikut pengakuan Perdana Menteri sendiri), kita harus berwaspada terhadap kaum-kaum lain yang Allah nyatakan tidak pernah redha akan kita. Melihat pada pergolakan demi pergolakan di negara-negara Islam, pada bila-bila masa, mungkin seruan jihad akan berkumandang juga pada suatu masa di negara kita.

Maka di saat itulah, keazaman, kesabaran, dan ketabahan hati yang kita tempuhi dengan penuh khusyuk di bulan Ramadhan selama ini dapat menjadi latihan dan persediaan buat kita apabila tiba masanya...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AddThis