Saturday, 8 December 2012

LULUR @ SCRUB. Cara dan Kaedah Yang betul...


Pelbagai pilihan lulur / scrub yang tersedia di pasaran

 Perawatan mingguan dengan lulur sangat bagus dalam menjaga penampilan kulit agar tetap bersih dan cerah. Lulur sangat terkenal berfungsi membuang sel-sel kulit mati dan kotoran yang melekat pada tubuh. Namun, untuk mendapatkan hasil maksimum, perawatan lulur yang dilakukan haruslah dengan cara yang benar.
 
Ternyata melakukan perawatan lulur juga memiliki beberapa cara untuk mendapatkan hasil yang maksimum. Bahan dan cara lulur yang tidak sesuai mungkin boleh menimbulkan iritasi pada kulit. Oleh itu, ada baiknya jika anda mengetahui dengan jelas bagaimana sebenarnya melakukan lulur yang baik dan betul.
  • Mandi terlebih dahulu menggunakan sabun dengan tujuan zat aktif dari lulur tradisional meresap sempurna melalui pori-pori kulit.
  • Keringkan badan. Beberapa lulur dipakai dalam keadaan tubuh kering namun ada juga yang boleh digunakan dalam keadaan kulit masih lembab. 
  • Oleskan secara rata pada seluruh tubuh termasuk pada bahagian lipatan-lipatan tubuh yang cenderung berwarna lebih gelap seperti leher belakang, lipatan ketiak, paha, lutut. 
  • Gosokkan lulur secara perlahan sambil memicit ringan untuk melancarkan peredaran darah.
  • Untuk kawasan yang kasar seperti tumit kaki, boleh menggunakan bantuan batu apung atau span kasar.
  • Biarkan meresap sehingga lulur kelihatan kering.
  • Setelah melakukan lulur dengan baik, bersihkan terlebih dahulu sisa-sisa kotoran yang sudah dikikis menggunakan tangan kita sendiri.
  • Kemudian mandi seperti biasa.
  • Setelah selesai melakukan perawatan lulur pada tubuh, keringkan tubuh dan pastikan semua bagian tubuh kering. 
  • Kemudian gunakan pelembab atau lotion tubuh segera setelah anda luluran.
Perawatan lulur yang baik akan memberikan hasil yang baik pula. Lulur dengan cara yang benar memberikan hasil maksimum menjadikan kulit putih bersinar dan lembut.

Banyak pilihan lulur, dengan kelebihan masing-masing...


Alhamdulillah, aku telah beberapa kali berlulur sendiri di rumah, Meskipun tak sempurna, bolehlah merasa puas hati, kulit berasa sedikit licin dan lembut, juga harum. Walaupun sebelum ini aku tak suka merawat dan membelai wajah dan tubuh seperti yang aku cerita dalam entri sebelum ini, walaupun aku agak menyesal bila mula menggunakan pencuci muka, namun untuk lulur ni, aku tak menyesal, dan aku dah mula suka... 

Entry berkaitan: 


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AddThis