Monday, 1 October 2012

AMD PROCESSOR... Kelebihan dan Kekurangannya

AMD antara processor yang banyak digunakan untuk notebook atau netbook, terutamanya jenama ASUS. AMD adalah antara processor saingan paling hebat buat Intel. Ayuh kita lihat kelebihan dan kelemahan AMD, supaya mudah kita membuat keputusan untuk membeli gajet yang sesuai dengan kehendak dan keperluan kita.


 Kelemahan:

- Mudah panas. Inilah masalah paling utama, dan masalah ini lah yang telah membunuh notebook ASUS Hitam kesayangan aku, pemberian dari lelaki yang paling aku sayang... Ini kerana power consumptionya yang agak besar. Sila klik di sini untuk mengetahui tentang power consuption. So, siapa yang nak pilih AMD, sila pastikan anda guna kipas tambahan ok?!
*Peringatan: jangan guna lebih dari 5 jam tanpa henti.
- Untuk produk quadcore, lebih baik beli Intel walaupun dualcore, AMD telalu jauh bezanya.
- Tak berapa bagus untuk design mendesign (Photoshop misalnya)
- Kalau sekadar untuk menaip dan dengar musik, atau buat kerja internet, pilihlah Intel sahaja.


Kelebihan:

- Hebat buat kerja! Memang hebat, laju, sekali klik terus keluar, anda akan puas hati.
- Walaupun prestasinya sedikit rendah berbanding Intel (hanya sedikit rendah sahaja, boleh jadi sama hebat), tapi harganya jauh lebih murah berbanding Intel.
- Untuk produk dualcore, AMD sama je bagusnya dengan Intel.
- Sangat sesuai untuk yang suka main game. Kalau anda memang peminat games, tiada pilihan lain, pilihlah AMD, cuma sila pastikan sokongan cooler tambahan ok?!
- Image yang bagus, kalau nak tengok movie, confirm takde pecah-pecah atau sangkut-sangkut.
- Kelebihan mengenal pasti data yang mempunyai virus dan malware, jadi lebih selamat sikit.

Oklah, cukuplah setakat perbezaan asas ini sahaja kot. Jadi, saya buat kesimpulan begini...belilah AMD, kalau...

1. Kalau anda kurang bergerak, lebih baik pilih AMD, sebab boleh pasang kipas, cooler dn macam-macam untuk kurangkan kepanasan. Tapi kalau andai suka bergerak, macamana pulak nak pasang kipas dan cooler semua. Lebih baik beli Intel, insyaAlllah takde masalah panas langsung.

2. Kalau anda kerja laju, tapi tak lama, kurang 5 jam, lebih baik pilih AMD, tapi kalau anda nak mengadap lebih dari 5 jam, lebih baik beli Intel.

3. Kalau anda nak juga AMD, carilah jenama notebook / netbook / laptop yang boleh beli enxtended waranty, tambah lagi 2 tahun, so 3 tahun warranty semuanya. Jadi, kalau kipas rosak, boleh hantar kilang je, selamat duit.

Selamat membuat pilihan!

Link yang berkaitan:
- Pentingnya Motherboard. Ia Bukan Sekadar Tapak Tak Berguna...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AddThis