Monday, 4 July 2011

Social Anxiety Disorder. Penerangan.

Anxiety Disorder harus ditangani dengan segera...
SEBENARNYA, penyakit ini dideritai ramai manusia, tetapi ramai yang tidak mengambil berat, malah kadang-kadang menganggap ianya adalah tabiat semulajadi, sedangkan ia adalah satu penyait yang harus dan boleh diubati! Membiarkan penyakit ini berlarutan boleh mengakibatkan masalah kepada saraf sama ada saraf otak, mahupun saraf di bahagian tubuh badan yang lain. Antara tanda-tanda pengidap penyakit ini ialah, mereka berasa takut untuk bertemu atau berbicara dengan orang tertantu, atau pada waktu tertentu. Masalahnya, di Malaysia, penyakit yang berkaitan mental ini jarang diketengahkan, menyebabkan pesakit akan terus menderita dengan penyakit yang kononnya dianggap “masalah sikap” oleh majoriti masyakarakat yang tidak tahu.

Masyarakat perlu tahu dan sedar tantang penyakit ini kerana penderita Anxiety sendiri cenderung untuk menyembunyikan apa yang sedang mereka alami. Oleh sebab itulah, keluarga, rakan-rakan dan orang sekeliling perlu peka terhadap masalah yang menimpa ahli keluarga atau rakan-rakan mereka. Ketakutan yang sering mengganggu ialah, mereka takut ditertawakan oleh orang sekeliling, takut dihina dan diperlekeh, takut diumpat atau dikata belakang, apalagi kalau dicaci atau maki hamun secara berhadapan. Mereka juga sangat takut melakukan kesalahan atau kesilapan. Mereka takut membayangkan hukuman-hukuman yang akan diterima atas kesalahan mereka yang kadangkala terlalu kecil, dan mereka paling takut dibenci atau dipandang serong oleh orang lain. Derita ini akan mereka lalui setiap hari, cuma besar atau tidaknya ketakutan itu yang berbeza.
 

Bagi mereka yang mengidap panik, gejala panik mungkin boleh datang dan pergi, namun bagi pengidap Anxiety, gejala ini mungkin boleh berlarutan hinggalah ketakutan itu hilang dengan sendirinya, barangkali sehari, seminggu, mahupun sebulan. Keadaan ini akan memburukkan lagi situasi pesakit kerana ia akan mengganggu kerja atau tugasan seharian pesakit. Apabila kerja harian terganggu atau terabai, ini akan menambah lagi bebanan ketakutan dalam diri pesakit. Itulah yang dikatakan ketakutan melampau / luar kawal. Pesakit menyedari bahawa perasaan takut mereka itu tidak sepadan dengan masalah sebenar, bahkan apa yang mereka khuatirkan itu mungkin tidak seteruk yang mereka sangkakan. Namun, tiada apa yang dapat mereka lakukan!  Reaksi mereka adalah automatik, tindakan mereka bukan disengajakan! Denyutan jantung mereka akan meningkat, pernafasan akan menjadi lebih pendek, dan mereka mungkin akan mengalami sakit dada dan sesak nafas yang teruk. Bahkan yang lebih parah, mereka akan menggeletar dan kalau itu sudah terjadi, mereka akan berusaha untuk melarikan diri dari tempat bermula diserang gejala itu , lari tanpa arah tujuan yang pasti. Mereka juga akan menghindari semampu boleh untuk berinteraksi dengan orang yang mereka kenali.

Kesan daripada Social Anxiety ini sangat besar. Meskipun kesannya berbeza, penghujungnya adalah sama, iaitu kerosakan! Ada pesakit yang takut menghadapi kegagalan atau cemuhan, akibatnya dia menjadi seorang “perfectionist”. Dia inginkan kesempurnaan dalam segala hal. Kerana itu, kalau dia pelajar, kita akan melihat notanya begitu sempurna. Kalau dia seorang pekerja, pekerjaannya sangat teliti. Kalau dia calon peperiksaan, dia akan pastikan dia mendapat markah yang tinggi. Memang selalunya mereka akan berjaya, boleh jadi pemidato hebat, boleh jadi pensyarah terkemuka, pelajar cemerlang, tetapi... Apabila mereka rasa diri belum siap untuk memasuki dewan peperiksaan, anxiety disorder tadi mula datang, hingga mereka merasakan lebih baik tidak mengambil peperiksaan kalau hanya dapat markah rendah. Seorang pekerja juga mungkin merasakan lebih baik tidak masuk mesyuarat daripada terpaksa membentang kertas kerja yang tidak sempurna. Akibatnya, apabila mereka membuat kesalahan yang pertama seperti tidak mengambil peperiksaan atau menyertai mesyuarat, ketakutan seterusnya pula akan datang disebabkan kesalahan mereka itu, dan ketakutan itu akan merebak dan bertimpa-timpa. Seringkali, mereka bermula cemerlang, dan erakhir dengan kecundang!

Begitu juga, ada pesakit yang takut pada cemuhan atau kegagalan, berbeza dengan “perfectionist”, mereka tidak akan berusaha melakukan yang terbaik, sebaliknya terus sahaja mengalah.  Mengalah, rasa rendah diri, hina diri, tidak mahu mencuba, tidak mahu berubah dan seumpamanya. Mereka bermula kecundang, dan berakhir dengan kecundang! Kesimpulannya, kesan kepada penyakit ini sekiranya dibiarkan tanpa diubati atau ditangani  adalah kehancuran hidup... Kerana itu, mereka sangat memerlukan sokongan orang sekeliling, terutamanya daripada insan-insan yang mengharungi hidup bersama mereka sepanjang hayat.
* Untuk maklumat ilmiah yang lebih tepat, sila klik --> di sini.

5 comments:

Anonymous said...

salam saya mengidap masalah ni boleh kita bincang masalah ni,facebook saya
firdaus zulkifli,no anset 0124171068

Fariz Fadzil said...

Thanks atas info yg di beri, saya juga salah seorang dr penghidapnya...

Anonymous said...

Dunia terasa seperti neraka

bo @ بو said...

salam admin,
jemput baca berita baik.
http://kedaibo.blogspot.my/2017/01/anxiety-disorderada-penawarnya.html

Arief Danial said...

Hidup tp mati

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AddThis